Významný den Elišky Přemyslovna a Karla IV. dostal podporu výboru

05.11.2015 15:34

kkk 

Ve čtvrtek prošel na Výboru pro vědu, vzdělání, školství, mládeže a tělovýchovu pozměňovací návrh poslance Augustina Andrleho na zavedení významného dnu Elišky Přemyslovny a Karla IV na 14. května

„ Hlasování skončilo v poměru 8 ku 5 a diskuse byla velmi vypjatá. Jsem nicméně nakonec velmi rád, že se i nerozhodnutí poslanci po půlhodinovém vystoupení člena výboru Miroslava Grebeníčka KSČM přiklonili na mou stranu. Musíme si, my, všichni, uvědomit, že právě v této době je nejvíce potřeba vyzdvihovat z našich dějin osobnosti a dávat je na odiv nejen ostatním zemím, ale i vlastním občanům, “ uvedl po jednání výboru Andrle.

Návrh má teď podporu celého školského výboru a do druhého čtení získává větší šanci na schválení Sněmovnou. Novela zákona, které přislíbili podporu poslanci napříč spektrem má podle Andrleho hned několik symbolik. „ Karel IV. je pro český stát bezesporu darem, je to společný odkaz dynastií  Přemyslovské a Lucemburské. Musíme si ale uvědomit, že tento dar zajistila sňatkem s Janem Lucemburským právě Eliška Přemyslovna. Na základě tohoto svazku došlo k nebývalému rozkvětu české státnosti a k zajištění míru na více jak sto let,“ parafrázoval poslanec důvodovou zprávu.

Pokud vše půjde podle plánu, dal by se termín 14.5.2016, tedy 700leté výročí narození císaře Karla IV už oslavit coby významný den pro českou státnost. Druhé čtení se dostane na pořad  pravděpodobně po novém roce, jelikož Sněmovna se bude v nejbližších schůzích zabývat rozpočtem.


Přála si sloužit Bohu, musela se ale obětovat své zemi a českému lidu

SPONZOŘI