proslov členky NFEP Jaroslavy Černé

04.10.2016 10:20

Paní Černá se ze zdravotních důvodů nemohla dostavit na letošní předávání cen, ale přesto chce, aby její projev byl prezentován. 

 

Vážené a milé dámy, vážení pánové a všichni přítomní,

 

Když jsem u příležitosti vydání mého prvního románu volala do nejmenovaných novin, zda mají o akci zájem, sdělili mi, že něco takového je nezajímá. „A kdybych na té restauraci zapálila střechu?“ Zeptala jsem se a zazněla okamžitá odpověď: „Tak to by byla zajímavá reportáž, to bychom přijeli.“

Od té doby uplynulo hodně času a já se přiznám, že podobná otázka mě napadá i dnes. Je to směšné, ale zaslouží si dnešní překrásná a dojemná akce něco takového, co vídáme v médiích? Myslím, že nezaslouží.

Já se mohu pouze s úctou sklonit před všemi dnes oceněnými ženami, že jejich práce, obětavost, povahové vlastnosti, morálka a celý život je naplněn vědomím, že to, co dělají, nepotřebuje okázalost, pýchu a aroganci. Nepotřebuje silikonové poprsí, výstřihy, mladé milence, bulvár a už vůbec ne hořící střechu parlamentu.

Vím, že mnoho z vás, které dnes přijímáte z rukou pana poslance Augustina Andrleho Sylora Řád královny Elišky Přemyslovny, jste se samy sebe i svých nejbližších ptaly, jestli si takové morální ocenění vůbec zasloužíte. Prosím, NEPOCHYBUJTE!

Věřte, že člověk, který vám dnes s radostí Řád připnul, je stejně čestný, dobrý a přející, tak jako vy. Pracuje mnohdy v pozadí na věcech a zákonech, které zůstávají nedoceněny, protože jak už jsem naznačila, nehoří u toho střecha.

A já si pana poslance A.A. Sylora a vás všech velmi vážím a obdivuji právě pro tu skromnost, obětavost a píli, která člověka a současný svět dělá lepším.

Přeji proto vám všem radost z každého dne, štěstí, lásku, spokojenost a především pevné zdraví. To nejen nám všem, ale především panu poslanci, který právě prochází náročným životním obdobím a přesto všechno je schopen rozdávat druhým pocity štěstí, úcty a dojetí.

Ještě jednou všem oceněným ženám blahopřeji.

Vám, pane poslanče za všechny blahopřeji ke stejně významnému ocenění a snad mohu za všechny říct: Držíme Vám palce!!

 

Jaroslava Černá

Členka nadace

spisovatelka 


Přála si sloužit Bohu, musela se ale obětovat své zemi a českému lidu

SPONZOŘI