Poslanec Andrle a představená Benediktinek: Podali jsme žádost o blahořečení Elišky Přemyslovny

10.07.2015 13:45

Poslanec hnutí Úsvit Augustin Karel Andrle v pátek na tiskové konferenci v novinářském atriu Poslanecké sněmovny spolu s představenou kláštera Benediktinek Anežkou Najmanovou uvedl, že podal žádost arcibiskupovi Dominiku Dukovi o blahořečení české královny Elišky Přemyslovny. 

Andrle zdůraznil historický význam Přemyslovské linie pro český stát a zvláště pak královny Elišky Přemyslovny, matky Karla IV. „ Dokázala jedním sňatkem víc než mnozí válečníci mečem. Její zásluhou byl v Čechách na sto let mír a vysoká životní úroveň. Pro tyto a další důvody jsem podal žádost o její blahořečení,“ konstatoval Andrle.  Být blahořečený, resp. svatořečený je největší pocta, jaké se může osoba v církevním pojetí dějin dočkat. Poslanec v souvislosti také připomněl, že už v dubnu podal novelu zákona o státních svátcích, kde nově navrhl, aby se Významným dnem pro českou státnost stal 31. srpen, kdy v roce 1310 došlo k dynastickému sňatku Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny.

Andrle pro svoje kroky získal podporu představené kláštera Benediktinek, ve kterém Eliška působila, Anežky Najmanové, která jeho iniciativu blahořečení plně podporuje. „Eliška a Benediktinky obecně kladou velký důraz na hodnoty. Já jsem při studiu jejího života narazila na celou řadu významných skutků, které vykonala,“ uvedla sestra.

Poslanec na tiskové konferenci prezentoval také model sochy znázorňující loučící se Elišku se svým synem Václavem (Karlem IV.) od sochaře Karla Bureše, který by měla být hotov v příštím roce, kdy si veřejnost připomene  700. let od narození nejvýznamnějšího českého panovníka.

sochaelikarel

Poslanec, který je zároveň prezidentem Nadačního fondu Elišky Přemyslovny, hodlá od září letošního roku začít s oceňováním několika vybraných žen, které pracují v charitativní a sociální oblasti. „ To ocenění je určeno výlučně ženám, což myslím, nemá u nás obdoby. Pracovnice v charitě, sociálních oblastech atp. dělají za mrzký peníz důležitou práci, kterou nikdo nedocení. Určitou satisfakcí pro ně může být alespoň řád Elišky,“ uzavřel poslanec. Předávání se bude konat 25.9. od 10:00 ve Státních aktech Poslanecké sněmovny

radep1

 


Přála si sloužit Bohu, musela se ale obětovat své zemi a českému lidu

SPONZOŘI